свіжість кавових зерен

Поговоримо спершу про свіже кавове зерно, яке воно?

Для початку, у всього є термін зберігання, рекомендоване зберігання кави в зернах - це 2 місяці з дати обсмаження. Дізнатися цю дату досить легко, вона пишеться на кожній пачці зерна, яку ви купуєте.

Кавові зерна містять суміш кислот, масел й інших ароматичних молекул. Разом вони є «розчинними речовинами кави». Вони значно впливають на смак вашої кави під час її заварювання. Коли кавові зерна обсмажуються, нагрівання наче витискає більшість вологи з зерна, крім того разом з вологою на поверхню виділяється кавова есенція, або також кофеол. Кофеол - є збірним поняттям близько 750-850 сполук, які відповідають за смакові та ароматичні якості зерна. Смако-ароматичні сполуки, є розчинним у воді, а також є леткими сполуками, тобто мають схильність до вивітрювання. Власне, коли зерна зберігаються в незакритому вигляді це спричиняє швидшу втрату цих властивостей.

Але, на жаль, тільки візуально відрізнити свіже зерно від несвіжого майже неможливо.

Ще одним елементом оцінювання свіжості кавових зерен є процес дегазації. Свіжообсмажене зерно ще протягом 5-7 днів активно виділяє СО2 (вуглекислий газ). Для того, щоб цей процес не призвів до того, що пачка «вибухне», на ній є односторонній клапан. З його допомогою вуглекислий газ безпечно виходить і не дає можливість потрапити в пачку кисню, який прискорює старіння кави. Пізніше процес дегазації теж відбувається, але вже не з такою інтенсивністю. Прослідкувати його можна під час готування еспресо. Чим свіжіше є зерно – тим інтенсивніші крема (кавова пінка) виділяються. Під час ручного заварювання, ви можете побачити це в утворенні більших бульбашок та кірочка піднімається трохи вище.

Аромат кави. Коли ви відкриваєте пачку, по всій кімнаті, наче, розпилюється приємний аромат - і це один з показників свіжої кави. Він може бути не таким сильним, коли кава зберігається в зернах, але все одно є досить відчутним.

Основним критерієм, звісно, буде сам смак. В несвіжого зерна ви не прослідкуєте яскравого смаку, збалансованості, натомість буде «пильний», можливо, навіть, прілий смак.

Тож підходимо до правильного зберігання кави.

Для того, щоб кава, якомога довше зберігала свої властивості необхідно її правильно зберігати. Сучасні упакування, в яких ви придбали каву, в більшості мають застібку, що допомагає зберігати зерна в герметичності, але варто контролювати, щоб вона була щільно закрита й не дозволяти потрапляння вологи всередину. Крім того, не варто тримати пачку під прямими сонячними променями й біля джерел тепла, які будуть сприяти втраті власної вологості зерен. Чому ми також говоримо власне про зерна, а не мелену каву, бо змоловши її ви лише пришвидшуєте втрату її корисних й «смачних» властивостей. Тому радимо зберігати мелену каву не більше тижня. Також не варто зберігати каву в холодильнику. В холодильнику занадто багато різних запахів і вологи, які кава з легкістю може поглинути. Прохолодного затемненого місця буде достатньо.

Кошик