Дріп-кава чи фільтр-кава: в чому різниця та що обрати?
Вибір кави часто змушує нас стикатися з багатьма питаннями, адже асортимент на ринку просто величезний та навіть вибір приготування має багато варіацій, серед яких теж треба обирати: одноразові дріп-пакети, естетичні ручні методи приготування або автоматизовані кавомашини? Кожен з методів має свої переваги та недоліки, тому для різних людей ідеальними будуть різні варіанти. Сьогодні розберемося в трьох найпопулярніших способах приготування фільтр-кави вдома чи в закладі. Почнемо з дріп-кави - одноразового пакетику з кавою. Для приготування потрібно відкрити дріп, встановити його на чашку за допомогою вушок-тримачів, залити гарячу воду та дочекатися поки вся рідина стече в чашку.
Основними перевагами даного методу вважаються портативність, легкість приготування, швидкість (адже приготування займає кілька хвилин) та стабільна якість. Для приготування не потрібно жодного додаткового обладнання, а можливість обирати кожного разу різні зерна додає цікавості даному процесу. Проте є і недоліки, наприклад, обмежений контроль смаку. Порівнюючи даний спосіб з іншими це легко помітити, адже на відміну від інших тут ми можемо контролювати процес лише температурою та обʼємом води. І хоча дріпи є дуже гарним варіантом для приготування в мандрівках чи офісах, вартість такого задоволення вища, ніж у інших методів приготування, адже кожен раз ми сплачуємо не тільки за каву, а й за окреме фасування, окремий дріп-пакет тощо. Та і обʼєм напою може не сильно задовільняти, адже зазвичай дріп готується максимум до 200 мл.

Ще одним варіантом можна назвати фільтр-каву приготовлену ручними методами приготування, такими як V60, Aeropress, Kalita тощо. Для приготування вам потрібен певний девайс та кава змелена необхідним для нього помелом. Тут треба уважно слідкувати за усіма змінними: виміряти по вагам порцію кави, взяти певну температуру води, контролювати швидкість і обʼєм заливання, час настоювання. Звідси і випливає перший недолік - процес потребує більше часу, обладнання, уваги та практики. Такий варіант більше підходить для любителів кавових експериментів, кавʼярень чи тих, хто хоче отримати більший обʼєм напою та готовий витратити 5-10 хвилин на приготування. Через необхідність мати різне обладнання такий варіант не дуже підійде для мандрівок. На противагу цього приходить можливість повністю контролювати процес, «гратися» з інтенсивністю смаку та отримувати більш чисту та цікаву чашку, ніж за допомогою дріпів. Хоча на початку шляху потрібно витратити багато грошей на сам девайс, фільтри, термометр для води чи чайник з автоматичним вимірюванням, ваги тощо в перспективі цей варіант є більш вигідним, адже не потрібно покупати окремо кожну порцію - можна просто купити пачку кави, яку вистачить приблизно на 13-14 порцій. А однією порцією можна пригостити когось ще, адже в середньому можна отримувати обʼєм близько 300 мл.

І третім варіантом є автоматичні крапельні кавоварки. Для приготування потрібно покласти у спеціальний відсік паперовий фільтр, засипати мелену каву, залити воду в резервуар та натиснути кнопку. Все інше машина робить за вас. Це є найбільшою перевагою, адже можна швидко підготувати процес та займатися іншими справами, поки кавомашина робить напій. Окрім цього за один раз можна приготувати до 2 л кави, що ідеально підходить для закладів, великих компаній чи людей, які люблять випити ну дуже багато кави, а готувати кожну чашку окремо не зовсім зручно. Також хоч такі кавомашини і мають певну вартість, при регулярному споживанні вона повністю окупається - це найбільш економічно вигідний спосіб. Але є й мінуси - приготувати смачну каву на 1-2 порції за допомогою такої машини не вийде, адже мінімальний обʼєм розрахований на 1 л. Окрім цього кавомашина потребує місця та регулярного чищення, а через обмежене контролювання процесу смак може бути не таким виразним як при ручних способах заварювання.
Враховуючи всі ці нюанси можна дійти висновку, що в залежності від того наскільки для вас важливі портативність, смакові експерименти, швидкість, економічна вигідність чи складність - для кожного знайдеться свій кращий варіант. Головне не боятися експериментувати, а ми завжди вам раді з цим допомогти!