Чому фільтр, а не американо
Завітавши в кав’ярню, я попросила приготувати американо, а мені пропонують фільтр. Чому так? Перш за все, давайте розберемось, що таке фільтр, або ж фільтр-кава. Фільтр, V-60, дріп-кава, пуровер і так далі – назв багато, суть майже однакова. Вода проходить через мелену каву й фільтр під атмосферним тиском. Різні пуровери задіюють задля приготування кави на порцію або дві, фільтр-каву зазвичай готують великими об’ємами й зберігають в термосах. На смак й по текстурі така чорна кава є менш щільною й насиченою, якщо порівнювати її з еспресо. Також відсутня «кавова пінка» й готується така кава в середньому 2 хвилини й довше. При цьому фільтр-кава містить більше кофеїну й зазвичай п’ється в чистому вигляді.


Зерно для таких методів заварювання обсмажується трошки світліше від кави для еспресо, завдяки чому кава зберігає більше потенціалу. Вперше фільтр-каву почали готувати початку 1800 року. Історія її починається з німецького винахідника на ім'я Франц Георг Кольб, який у 1800 році створив перший пристрій для заварювання кави через фільтр. Це стало початком використання фільтра для відділення кавової гущі від напою. Така технологія дала змогу отримувати більш чистий і м'який на смак кавовий напій, що згодом стало дуже популярним у Європі.
Якщо мати на увазі сучасніші варіанти фільтр-кави, наприклад, крапельну кавоварку, то вона з'явилася пізніше — у 1908 році, коли Меліта Бенц запатентувала перший паперовий фільтр.
Американо ж, згідно з популярною версією, з’явився через те, що американські солдати, які служили в Європі, не звикли до міцного італійського еспресо. Щоб зробити каву більш схожою на ту, до якої вони звикли вдома, вони почали розбавляти еспресо гарячою водою, отримуючи м'якший напій. Це призвело до появи кави "американо", яка отримала свою назву саме завдяки американським солдатам.
Таким чином, американо став популярним як у Європі, так і пізніше в інших частинах світу.
Тобто, якщо порівнювати ці дві кави з призми часу, то фільтр з’явився першим, а американо придумали, щоб зробити щось схоже на фільтр-каву. Власне зараз якщо розглядати каву для вибору в кав’ярні, я б радила обирати фільтр-каву, оскільки для її приготування робили все можливе, аби ви насолодилися саме рівномірним напоєм. Американо - це більше готовий напій (еспресо), котрий розбавили водою, таким чином деформуючи те, що закладено в потенціал даного зерна кави.
Якщо брати з професійної точки зору саме палярень кави (компанії, які по всьому світові смажать каву), то існують лише дві основні обсмажки – фільтр та еспресо. Тобто фільтр обсмажка передбачає, що дану каву будуть заварювати саме фільтр методами, а еспресо обсмажка – це для приготування, за допомогою еспресо-машини. Ніхто з палярщиків не оцінює еспресо в вигляді американо, бо ж це розбавляє смак, який має бути інтенсивним і концентрованим. Тобто, якщо вам не подобається, через вище зазначені характеристики, еспресо, але все одно хочеться чорної кави, то для цього й існує фільтр-кава.
Проте кава – це завжди про власні вподобання й змушувати себе пити те, що не подобається – не є правильним. Обирайте завжди те, що вам подобається, адже американо — це цікавий і досить універсальний напій. Він має свою унікальну історію та специфічний смак, який приваблює багатьох кавоманів. Основною особливістю американо є його збалансованість: міцність еспресо зменшується за рахунок додавання води, що робить його менш насиченим, але все ще з ароматними кремами. Завдяки цьому американо підходить тим, хто любить каву зі смаком, але не хоче занадто концентрованого напою, як еспресо. Та й фільтр-кава відома своїм більш чистим і м'яким смаком, оскільки під час приготування кавові олії та дрібні частинки гущі залишаються у фільтрі. Це дозволяє краще відчути тонкі відтінки смаку, особливо коли йдеться про якісні сорти кави. Така кава, на відміну від американо або еспресо, зазвичай менш гірка й має збалансовану кислотність, що робить її більш "легкою".