Одні називають цей напій чайним грибом, інші «еліксиром життя», але як не назви, комбуча — один із найпопулярніших трендів у здоровому харчуванні.
Цей ферментований чай вживали століттями, але нова хвиля популярності на комбучу з'явилася нещодавно. Вважається, що комбуча допомагає травленню, покращує сон, сприяє втраті ваги та виведенню токсинів, стимулює імунну систему, запобігає раку та втраті волосся, нормалізує роботу печінки.
Комбуча з'явилася у Китаї дві тисячі років тому. Сьогодні ферментований напій готують із чаю, цукру, дріжджів та бактерій. Для цього в підсолоджений чай (зелений або чорний) додають зооглею - слизову масу з живих бактерій та дріжджів - і залишають блукати кілька днів або тижнів. Бактерії та дріжджі переробляють цукор в етанол та оцтову кислоту, яка надає напою характерного кислуватого смаку. За цей час він перетворюється на трохи солодкий, терпкий напій. Потім фільтрують та розливають у пляшки.
Останні 10–15 років комбуча дуже популярна у країнах із високим рівнем життя – США, Великобританія та Австралія, більшість Європи. Там цей напій – одна із складових здорового способу життя.